kobakukka Todellisuus on poliittinen rakennelma.

Kaikki blogit puheenaiheesta Mikael Agricola

Vaalipäivä ja Cola-Mikke

Kuntavaalinokittelua on nyt kestänyt ihan tarpeeksi kauan. Onneksi se nokittelu loppuu tänään. Toki sitten alkaa vaalitulostulkkaus. Ankeaa oli Ruotsissa tapahtunut isku. Pipipään tempaus löi osaltaan taas lisää kiilaa eri ihmisten välille ja typerälle somekohinalle. Tai sen annetaan lyödä kiilaa - molemmin puolin. Tapaus johtuu kuulemma joko liian avoimesta siirtolaispolitiikasta taikka sitten epäonnistuneesta integraatiosta sekä "laittomista karkoituksista". Syyttelyä puolin toisin. Aika raskasta. Tekijä on pääsyyllinnen ainakin - luulisi.

Kuntapolitiikkaa uudistamaan

Tänään on palmusunnuntai, kuntavaalipäivä, Mikael Agrikolan ja suomen kielen päivä.

Kielessä on voimaa. Mikael Agricolan myötä suomen kirjakieli sai vahvan pohjan. Agricola oli uranuurtaja, uudistaja ja eteenpäin katsovat ihminen.

Suomi on kieli, jolla saa ilmaistua vahvojakin tunteita ja asioita lyhyesti ja ytimekkäästi. Suomen kieli on eksoottinen ja erilainen. Erilaisuus tekee suomen kielestä kiehtovan.

Ruotsinkielinen herra on suomen kirjakielen isä!

Suomen lippu nousi tänään myös meidän pihan salkoon. Mikael Agricola syntyi Pernajalla noin vuonna 1510 ja koska silloin Pernaja oli täysin ruotsinkielistä aluetta on epätodennäköistä, että suomi olisi ollut Agricolan äidinkieli. Mielenkiintoista.

Kansainvälisten vaikutteiden vapaa virtaaminen loi Suomen

 

Olemme Suomeen opiskelemaan ja työhön tulevien korkeakoulutettujen ulkomaalaisten osaamisen varassa.

Kieli on ase taitavissa käsissä

Eilen oli meidän kaikkien bloggareiden merkkipäivä. Kirjoitetun Suomen kielen luojan, Mikael Agricolan, päivää vietettiin liput salossa hulmuten.

Joskus sitä pohtii, että mitä jää käteen tästä kaikesta kirjoittelusta. Netin tempo on aivan hirmuinen, ja jos yhden päivänkin saa paistatella jonkinlaisen lukijapiikin tehneenä, on se suorituksena jo aplodien arvoinen.

Mikael Agricolaa sanotaan Suomen kirjakielen isäksi

Toisin kuin usein mainitaan, Mikael Agricola (n. 1510 - 1557) ei ollut köyhistä ja vaatimattomista oloista, vaan päinvastoin varakkaasta kodista. Hänen tärkein elämäntyönsä oli vaikuttaa ratkaisevasti suomen kielen kehitykseen ja häntä kutsutaan Suomen kirjakielen isäksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä