kobakukka Todellisuus on poliittinen rakennelma.

Media Airistolla

Ylen pääuutinen tältä aamulta tiesi kertoa, että Airistolla olisi mahdollisesti Venäjän turvallisuuspalvelun vetämä rahanpesuoperaatio. https://yle.fi/uutiset/3-10429684 Tekstissä ei mainita suoranaisia todisteita, mutta vihjaillaan paljon. Mark Galeotti, jonka näkemystä uutisessa pääasiassa tuodaan julki, on johdonmukaisesti Venäjävastaista narratiivia kirjoittava politiikantutkija, jonka taustalta löytyy mm. Oxford Analytica, joka on konservatiivinen jenkkiläistaustainen ajatushautomo, ja joka perustettiin jo Nixonin aikana silloisen jenkkien YK lähettilään toimesta. Mulla on työnalla juttu median roolista aktiivisena toimijana niin politiikassa kuin oikeudessakin Lex Kittilään ja Kittilä käräjiin liittyen. Mutta asia on selvästikkin ajankohtainen ja keskeinen, sillä se käsittelee nimenomaan niitä rakenteita, jotka ohjailevat yhteiskuntaa.
Varsinkin kun muistetaan, että nykyään suuret yksityiset mediatalot ovat korporaatioiden omistamia, ja että korporaatioilla, siinä missä niillä on laillinen entiteetti, niillä on myös omat intressit, meillä on syytä pitää mielessä aina uutista lukiessa, että kenen edun mukaista narratiivia eli kertomusta tässä luodaan. Nyt jos valtion mediassa lähdekrtitiikki on tätä tasoa, eikä viitsitä mainita mahdollista puolueellisuutta (vaikka toisaalla se mainittaisiin ensimmäisenä, esim. jos olisi haastateltu Russia Today:n toimittajaa tai analyytikkoa) ollaan kyllä jo kaukana journalistisesta etiikasta ja toiminta on siksikin propagandistista, että mahdollista puolueellisuutta ei mainita. Se kenen edun mukaista narratiivia tässä pusketaan, ei varmaan myöskään ole epäselvää, mutta vaarallista se on, sillä vastakkainasettelujen varaan rakentuva narratiivi, joka poissulkee vastapuolen argumentit jo valmiiksi valheellisena, nostaen omat argumenttinsa oikeaksi totuudeksi, luo vihollisuutta, ja vihollisuus tuo sodan mahdolliseksi. Jos asioista ei haluta keskustella, on hyvä vihjailla pelottavilla asioilla, ja jättää sopiva määrä mielikuvituksen varaan. Kotimaassa muhii surrealistisiin mittoihin paisunut hallituskriisi, ja Yle tuuttaa Venäjäpelkoa. Ei sillä, löytyihän Airistolta vaikka mitä mielenkiintoista, jossakin mainittiin että sieltä olsii löytynyt myös aika iso määrä kerättyä dataa. Poliisi tiesi kertoa että juttua tutkii talousrikosyksikkö, joten kai mahdollinen data liittyisi sitten talousrikoksiin.
Tiedämme myös että Danske Bankin rahanpesututkinta on käynnissä, ja että Venäjäkin oli toistuvasti vihjannut Danskebankin ongelmista, liittyen nimenomaan rahanpesuun, ja näin ollen myös valuuttapakoon Venäjältä. On myös Venäjän etujen mukaista saada tietää, mihin ne miljardit katosivat, silloin kun Neuvostoliitto romahti ja moninaiset mafiatoimijat ja monikansalliset yhtiöt kahmivat minkä kerkesivät. Länneesähän tämän nähtiin varsin positiivisessa valossa yksityistämisenä, mutta minusta se on kyllä varastamista kansalta täällä Suomessakin.  Airisto-tutkinta saattaa hyvinkin tuoda esille yksityiskohtia, jotka liittyvät rahanpesuun ja geopoliittisiin suhteisiin, mutta kuten Danskebankin kohdalla, Venäjä ei ole välttämättä se "mafia" joka tässä on pessyt rahaa, vaan saattaa alkaa kyselemään saataviaan, kunhan tutkinta etenee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Venäjällä ei tavallisella kansalaisella ole mitään mahdollisuutta toteuttaa rahanpesua.

Rahanpesua harrastavat ja toteuttavat valtion siunauksella vain oligarkit jotka kuuluvat Kremlin tiukkaan sisäpiiriin. Vain heillä on mahdollisuus rahanpesuun, sen rahan joka on otettu laittomasti haltuun Neuvostoliiton romahtamisen (lue: kommunismin) yhteydessä.

Kreml puhuu presidentti Putinin suulla, että Venäjältä siirretyt kymmenet miljardit dollarit olisi syytä palauttaa Venäjälle ! Uskotko sen olevan totta vai kansalle suunnattua propagandaa ? Putin voisi aloittaa itsestään. Putinin sanotaan olevan yksi euroopan rikkaimista miljardööreistä !

Käyttäjän kobakukka kuva
Jukka Ylisuvanto

Ja siinä ei ole mitään ongelmaa että Henry Kissingerin kanssa Nixonille puheita kirjoittaneen miehen firman konslutilta laitetaan Ylen uutisten etusivulle juttu jossa ei ole muuta uutta asiasisältöä kuin vihjailuja?

Käyttäjän kobakukka kuva
Jukka Ylisuvanto

Mutta siinä olet oikeassa, ettei tavalliset ihmiset pese rahaa miljoonissa, siihen pitää olla kytköksiä, mutta niitä on kyllä muillakin kun vain Venäjän valtiolla. Ja kun puhutaan kytköksistä ja ja intresseistä, monilla äänekkäillä Venäjäkriitikolla on näitä kytköksiä itselläänkin, kuten esim. Bill Bowder, jonka kytkökset taas johtavat Jenkkeihin ja Britteihin. Nyt tässä kohtaa olisi helppo sanoa, että tämä on vain sitä Venäläismielistä vastapropagandaa, tai whatabouttismia, mutta siinä on sellainen ongelma, että jotta oikeus toteutuisi, on syytettyäkin kuultava, ja jos on olemassa mahdollisuus, että tapahtumat eivät menneetkään aivan kuten oletettua, muut mahdollisuudet on ensin poissuljettava. Kaikkien tuomioiden pitäisi nojata faktoihin eikä vihjailuihin, sillä kaikilla meillä on oma lehmämme ojassa siinä mielessä, että me kaikki ymmärrämme asiat ensisijaisesti omalta kannaltamme ja voimme ymmärtää asiat hyvin erillä tavalla, ja omien etujemme mukaisesti.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Venäjällä ei tavallisella kansalaisella ole mitään mahdollisuutta toteuttaa rahanpesua."

Tää on kait vitsi? Tai sitten olin 2000-luvun alussa mahdoton mies. ;)

Henry

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tuo objektiivinen näkökulmasi ei kelpaa tällä palstalla. Täällä fiksut ihmiset tietää lopputulokse ja nyt haetaan vain sopivasti viittaavia näyttöjä siihen.

Kaikki muu on joko hyödyllisten idioottien höpinöitä tai venäjätrollien juttuja.

Tervetuloa absurdiaan.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Vellulla on myös vankka näkemys, niin tarinaa kehiin, kuinka asiat oikeasti ovat. (kommenttini alla)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

En taida antaa teille sitä iloa,koska lopputuloksen jo kerroin kommentissani.

Käyttäjän kobakukka kuva
Jukka Ylisuvanto

Joo, kiitos, oon asunu täällä jo pitkään.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jukka Ylisuvanto, voisit kertoa nyt täällä meille, mistä näissä tonttikaupoissa ja rakennelmissa strategisten kohteiden lähettyvillä on kysymys. Saamme varmaan tyhjentävän ja asiantuntevan arvion.

Käyttäjän kobakukka kuva
Jukka Ylisuvanto

Emme saa. En ole asiantuntija siinä mitä siellä oikeasti tapahtui, koska en siellä itse ole ollut mukana. Minun asiantuntijuus, jos mulla sellaista on, liitty tarinoihin, ja miten ne kerrotaan. On kerrontaa, joka nojaa faktoihin ja pyrkii ymmärtämään mitä tapahtui, ja on kerrontaa, joka pyrkii vakiinnuttamaan tiettyjen intressien mukaisen tulkinnan totuudeksi. Ylelläkin on ollut faktapitoisia juttuja Airistotutkinnasta, tämä mitä kommentoin ei ollut yksi niistä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Onko nyt pelkästään kyse venäläisen liikemiehen huonosti kannattavasta turistibisneksestä ja pienestä verovenkoilusta?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #10

Mikä turistibisnes se on jolla ei ole henkilökuntaa eikä kotisivua mistä voisi ostaa palveluita? Airiston Helmi Oy on rekisteröity 2007 eikä ole työnantajarekisterissä. Yrityksen "toiminnasta" kertoo paljon heidän sähköpostiosoitteensa joka on @gmail.com-päätteinen.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #11

Airiston Helmi Oy on mielenkiintoinen tapaus siinä mielessä, että se perustettu vuonna 2007 ja esim. vuonna 2017 se teki tappiota 317,000 euroa ja sen liikevaihto oli 34,000 euroa:

Lähde: https://www.finder.fi/Kiinteist%C3%B6hallinto/Airi...

Tämän lisäksi Kauppalehden analyytikko Ari Rajalan mukaan sillä on noin 10 miljoonan euron velat ja kassassa rahaa noin 6,100 euroa:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259577-kln-analyy...

Sen lisäksi se on hankkinut kiinteistöjä Airiston salmen ympäristöstä. On syytä muistaa, että tuo salmi on ainoa syvävesiväylä Turun satamaan. Siihen kun upottaa suuren laivan sopivasti poikittain niin Turun satama ja llmeisesti myös Pansion laivastotukikohta aluksineen ovat pussissa pitkän aikaa. Tuossa ympäristössä myös on myös tärkeitä tietoliikennekaapeleita, joiden katkaisemisella voidaan vahingoittaa Suomen yhteyksiä muihin maihin. Näiden syiden takia on syytä tarkistaa, mistä Airiston Helmessä tarkalleen ottaen on kyse.

Putinin hallinnon ongelma on se, että he ovat järjestelmällisesti valehdelleet useasta hyvin vakavasta asiasta, kuten esim. Krimin vihreiden miesten taustasta, MH17:n alasampumisesta ja Skripaleita vastaan tehdyn murhayrityksen tekijöistä. Tämä tarkoittaa sitä, että Putinin hallintoon ei kertakaikkiaan voi luottaa.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Niin, arvailujahan se Mark Galeotti tietysti esitti, mutta melko valistuneita sellaisia. Suurvaltapolitiikkaan kuuluu tiedusteluyhteisöjen salaiset operaatiot ja yhteydet rikollisjärjestöihin. Esimerkiksi CIA on v. 1949 lähtien ollut tiiviissä yhteistyössä miljarditason huumetuottajien ja -kauppiaiden kanssa, koska on ollut sotilaallista tai poliittista etua. Näin tapahtui kaakkois-Aasiassa 1950-1970 luvuilla, jolloin CIA osallistui jopa logistisiin huumeoperaatiohin (Air America). Afganistanissa CIA antoi aseita oopiumista Neuvostoliiton vastaisessa sodassa 1970-luvun lopulta lähtien ja on vaikuttanut sen jälkeen maan oopiumtalouden suojeluun. Tietyissä eteläisen Amerikan maissa CIAn aktiivinen rooli huumekaupassa ja rahanpesussa on tullut julkiseksi monessa eri yhteydessä. Tätä toimintaa on dokumentoitu tarkasti Alfred McCoyn kirjassa "The Politics of Heroin".

Tiedossa on että brittien MI5 ja MI6 sekä Israelin eri tiedusteluyhteisöt olisivat käyttäneet samankaltaisia metodeja. Itse en osaa epäillä lainkaan, etteikö Venäjän tiedustelupalvelut toimisi samoilla hyviksi havaituilla keinoilla rahoittaakseen salaisia operaatiotaan.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Rahanpesusta viis mutta ovat ahneuksissaan myyneet isänmaatamme jonka veteraanit taistelivat ja Kekkonen puhui Porkkalankin miehitykseltä vapaaksi.
Kultaisella passilla liikemiehiä?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jos olet yhtään pöyhinyt tätä aihetta enemmän,niin minulle on jäänyt epäselväksi aiheesta:

1. Kohtasiko virkavalta vastarintaa?

2. Montako ihmistä ylipäätänsä oli paikalla?

3. Minkä tiedustelun perusteella tehtiin tämän kaltainen operaatio?

4. Kuka oli lähteenä?

5. Löytyikö konkreettisia uhkatekijöitä?

6. Millä tapaa hybridikeskus oli mukana?

7. Millä tapaa yhdysvallat oli mukana?

8. Mitä tapauksen propaganda-arvolla tehdään?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minulle jäi epäselväksi että miten Airiston verojuttu juttu liittyy Kittilän käräjiin?

Onko molemmissa kenties kyse venäläisten rahanpesusta?

Toimituksen poiminnat