Perimmäisten syiden äärellä

Wilma Karikko on asian ytimessä kommentoidessaan facebookdissa julkaisemansa Veikka Lahtisen blogitekstiä: https://lahtinenveikka.wordpress.com/2017/10/10/yle-on-saatettava-vastuuseen-roolistaan-ukkolan-tapauksessa/
"Tulee mieleen, että Yle käyttäytyy kuin yritys, jolle Ukkola on suojeltava brändi. Media-alan kilpailu on varmasti kovaa, mutta eikö julkinen rahoitus ole juuri sitä varten, että asioiden puolueeton kertominen on kaikkein tärkein asia? Vaikka sitten henkilöbrändin kustannuksella?"

Juuri tässä tulee se liikelaitosmallin keskeisin ongelma näkyviin; jos markkinoiden lainalaisuudet nousevat liian määräävään osaan toiminnassa, jäävät muut kriteerit, kuten puolueettomuus ja etiikka taka-alalle. Räikeimmillään se menee niin, että Suomi oy ab on ensisijaisesti vastuussa rahoittajilleen, eli velkojille, ja vasta sitten kansalaisille, jotka siis ovat alistettuja ikään kuin asiakkaan roolii, mutta asiakkaan, joka vaikka maksaakin kaiken, saa vapauden valita vain joko valtion liikelaitoksen, tai yksityisen palveluntarjoajan väliltä, jotka on sorvattu olemaan käytännössä sama asia, sillä erotuksella, että yksityiseltä saa enemmän, jos on siitä varaa maksaa. Molemmathan ovat liikelaitoksia, toinen vain valtiollinen, ja toinen yksityinen, mutta siis molempien täytyy tehdä voittoa kolmannelle osapuolelle, eli sijoittajille, ja valtiokin oman budjettinsa kautta. Ja onhan laki myös sorvattu niin, että julkinen liikelaitos ei saa tuottaa palveluita ilman lisäarvon tuotto velvoitetta, koska jos tämä olisi mahdollista, siitähän syntyisi epäreilu kilpailuasema. Minusta tämä kuulostaa pahasti syndikaatilta, joka pakottaa hyväksymään tietyn mallin monopoliaseman.
Tämä on myös Sote uudistuksen taustalla, ja muutenkin se mihin hallituksemme ovat meitä sitouttaneet ja vieneet syvemmälle ikään kuin se olisi ainoa oikea ratkaisu ja se edistyksellisin suunta, vaikka dataa on jo tarjolla vaikka kuinka siitä miten ultrakapitalistiset talouskokeilut ovat johtaneet massiviseen velkaantumiseen ja kansakuntien niin henkiseen kuin taloudelliseen lamaan, josta poispääsyä ei ole, koska sijoittajia/velkojia ei ole mahdollisuutta ostaa ulos, ei varsinkaan kun jopa verotus on sorvattu niin, että pääomatuloista veroja täytyy maksaa vähemmän kuin palkkatuloista.

kobakukka
Vasemmistoliitto Kittilä

Kunnanvaltuutettu Kittilästä. Elän osittaisessa omavarais/luontaistaloudessa ja seuraan akttivisesti maailman tapahtumia lähinnä koska noh, haluan ymmärtää omaa ympäristöäni ja toimintaani siinä. Minulla on valinnoistani johtuen siihen myös aikaa, joten koen oikeudekseni ja velvollisuudekseni sanoa mitä mieltä olen asioista. Olen opiskellut mm. kirjallisuutta ja siittä johtuen saattaa olla, että olen alkanut näkemään koko sosiaalisen ulottuvuuden narratiiveista, eli tarinoista koostuvana kudoksena, jossa eri selitysmallit kilpailevat päästäkseen todellisuuden selittäjiksi ja toimiemme määrittäjiksi. Siksi siis maailmankuvamme on lähtemättömän poliittinen konsepti, enkä edes väitä muuta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu