kobakukka Todellisuus on poliittinen rakennelma.

Biotaloutta ja doubletalkkia

Tekniikka ja talouslehdessä oli artikkeli tällä hetkellä paljon puhuttavan biotalouden sijoittajapaosta: http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/kouvolalainen-yrittaja-sijoitti-suuria-summia-biohankkeeseen-sitten-kiinalaiset-lahtivat-6663934 Tämä suomalainen biotalous innovointi oli pitkälti poliittista doubletalkia, eli mustan väittämistä valkoiseksi, joten ei ole mikään ihme, että sijoittajat katoavat, jos hype joutuu vastatuuleen. Nyt kun sitten lähdettäis vastaamaan tähän haasteeseen rakentevasti, eikä silleen ku olen puoluerajoista riippumatta nähnyt tehtävän, että lähdetään puolustamaan kotimaista teollisuutta ilman sitä tarvittavaa kriittisyyttä.
Tälla tarkoitan nyt sitä, että otetaan kritiikki vastaan ja kehitetään sitä teollisuutta oikeasti ekologiseksi ja kannattavaksi. Bioetanoli sellusta ja metsänkäytön lisääminen näillä markkinahinnoilla kun tarkoittaa sitä, että niitä suunniteltuja lisähakkuita tehdään, jotta teollisuuden muoto, jolla on jo valmiiksi kannattavuusongelmia, saisivat sitä halpaa raaka-ainetta. Puu ja turve eivät kuitenkaan ole tarpeeksi nopeasti uusiutuvia ja hiilinielua ajatellen toimivia ratkaisuja. Puuta, varsinkaan Pohjoista puuta ei tarvitsisi myydä bulkkiraakaineeksi, kun se on uusiutumistahdillaan ja ominaisuuksiltaan suorastaan kallisarvoinen materiaali, jota tulisi käyttää harkiten.

Ja jotta nyt tulisi myös annettua niitä vaihtoehtoja pelkän kritiikin sijaan, sitä raakaöljyähän vasta joku teki ihan Suomessa ilmasta ja vedestä käyttäen aurinkosähköä https://yle.fi/uutiset/3-9652845 , ja samassa jutussa taisi olla maininta, että jossakin muualla oli vastaava laitos käynnissä, missä sitä raakaöljyä valmistettiin biokaasun avulla. Biokaasuahan voi käyttää polttomoottoreissa sellaisenaan, mutta jos halutaan nimenomaan sitä raakaöljyn korviketta, eikö se kuulostaisi oikeasti vihreältä energialta, jos paikallisesta biojätteestä tuotetulla biokaasulla tehtäisiin sitten paikallista polttoainetta, jota ei tarvi edes rahdata toiselta puolelta maailmaa, ei kaataa metsiä, kuljettaa kuitupuuta tehtaaseen...
Ei voi myöskään olla niin, että on tuotettava kaikkea kotimaista työllisyyttä siinäkin tilanteessa, että kyseinen työ on osa ympäristölle raskasta ja kokonaisuutta ajatellen huonosti kannattavaa toimintaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat