kobakukka Todellisuus on poliittinen rakennelma.

Miksei äänestää?

Muutamat ovat kyselleet miksi äänestää... niin, miksipä sitä, mutta silloin ei ainakaan tarvitsekaan odottaa muutosta ja voi olla varma, että saa olla vaalien jälkeen melkein oikeassa. Mutta vain melkein. Suomessakin on ollut paljo kuohuntaa ja mielenkiintoisia vaalituloksia viimevuosina. On myös ollut megaluokan vedätyksiä ja valheellisia vaalilupauksia. Asiat ovat muuttuneet. Eivät ehkä niin radikaalisti kuin olisi haluttu, tai sitten väärään suuntaan, ja yleisesti ottaen mikään ei edellenkään muutu, koska suuret pyörät pyörivät niin hitaasti.
Tai niinhän sitä luulis. Juuri nyt maailmassa on paljon kuohuntaa ja asiat tapahtuvat nopeasti. Siinä missä ennen pörssissä pystyttiin pelaamaan monta kuukautta jotakin tiettyä vaalituloksen aiheuttamaa muutosta oli esim. Italiassa pääministerin talouspoliittisesta lijauksesta käyty äänestystuloksen peli pörssissä ohi puolessa tunnissa.
Ehkä turhautuminen vaalitulokseen kertoo myös siitä että ihmisillä on yhä enemmän halua suurempiin muutoksiin, joiden haluttaisiin tapahtuvan heti.

Kysynkin siis, miksi jättäytyä äänestämästä, jos vaarana on, että sama ympäripyöreä jahkailu ja vatulointi jatkuu? Itselleni on selvää, että vaikka tuttu ja turvallinen keskilinja ja maltillisuus ovat edelleen tietty tae siittä että mitään kauhean pahaa ei ainakaan tapahdu, on tämä näkökanta auttamatta ajasta jäljessä, ja jopa muuttumassa turvallisen sijasta vaaralliseksi. Kuntavaaleissakin keskeiset teemat, kuten Sote koskevat itse asiassa aika suuria linjauksia, joilla voi olla radikaalejakin vaikutuksia. Suunta mielestäni on täysin väärä.
Mitä vähemmän kunnassa pystytään vaikuttamaan siihen miten ja kuka palveluita tuottaa, sitä enemmän valta poistuu myös äänestäjiltä, eli tässä tapauksessa kuntalaisilta. Niille joille äänellä ei ole enää merkitystä, se ei haittaa, mutta jätättekö sitten äänestämättä niissäkin vaaleissa, joissa äänestetään demokratian lakkauttamisesta, kuten Turkissa parasta aikaa?

Lähdin mukaan Vasemmistoliiton toimintaan siksi, että Vasemmistoliitto on viime vuosina pitänyt varsin johdonmukaistaa linjaa, ja avoimesti. Viikottaiset raportit siitä mitä Vasemmistoliitto on eduskunnassa tehnyt ovat olleet minuakin tyydyttäviä. Samoihin asioihin olisin itsekin halunnut esittää vastalauseeni. Ja mitä enemmän äänestämme valtalinjaan muutosta vaativia tahoja, sitä varmemmin paine muuttaa keskitienkin linjaa kasvaa.
Äänestää voi myös epäluottamuslauseena, vaikkei enää uskoisikaan siihen, että kerkeämme muuttaa toimintaamme ajoissa ennenkuin talousjärjestelmämme romahtaa omaan mahdottomuuteensa. Lisäksi puolueen kuin puolueen on radikalisoiduttava, jos sen äänestäjät äänestävät johdonmukaisesti niitä radikaaleimpia ehdokkaita. Siis niitä, jotka ovat lähinnä sinua, jos olet niin radikaali että tohdit itseäsi sellaisena pitää. Ja minä äänestän siksi, että koen, ettei enää ole varaa olla välittämättä.

Suurikin massa koostuu pienistä hiukkasista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Itselleni ainakin yksi syy olla äänestämättä on politiikka, tai siis kun sitä ei oikeastaan ole, on vain tasapaksua "höpötystä". Sinänsä ehkä paradoksaalistakin on se, että vaalivalvojaiset kyllä tulee katsottua, ainakin toisella silmällä mutta seuraan niitä kuin urheilukilpailuja. Urheilukilpailujen lopputuloksetkin ovat oikeastaan yhdentekeviä mutta se kilpailutilanne joskus kiinnostaa.

Se mitä tarkoitin tuolla "höpötyksellä" tuli taas kerran nähtyä kunnallisvaalivalvojaisissa, eli jokainen puolue vuorollaan kehui kuinka hienosti on kaikki mennyt, ja kuinka mahtavaa työtä kentällä on tehty. Nyt taas kun alkaa vaalien jälkeinen arki, niin palataan jälleen samoihin lasten hiekkalaatikkoleikkeihin, ja pääasia tuntuu olevan kaikilla sama, sen vastustajan mollaaminen, yhteisten asioiden eteenpäin vieminen kokee lopun.
Ja aivan samoin kuin urheilukilpailujen seuraamisessa teen saman vaalivalvojaisten suhteen, eli kun lopputulos on noin suurinpiirtein selvillä, lopetan seuraamisen.

Toimituksen poiminnat